רוצים אתר מהיר? חשבו על זה לפני שאתם מתחילים לבנות אותו

לפעמים ההבדל בין אתר שקל לשפר בו ביצועים לבין אתר שצריך להיאבק בו, הוא מחשבה מראש לפני שבונים אותו. בעזרת כמה החלטות מקדימות תוכלו לבנות לכם אתר שהיה מהיר יותר וגם יהיה טוב יותר באופן כללי.
woman thinking

תוכן עניינים

אני חבר בכמה קבוצות פייסבוק בנושא וורדפרס ולפחות פעם ביום מישהו מחפש עיצה על איך לשפר את מהירות האתר שלו. לפעמים כשאני נכנס לבדוק במה מדובר אני מרגיש מתוסכל קצת.

כי אם מי שבנה את האתר היה מודע לעניין המהירות ומתכנן את הבניה בהתאם, המצב שלו היה מעולה. כנראה הוא היה עדיין צריך כמה עצות כדי לשפר עוד יותר אבל לפחות הבסיס היה נכון.

כדאי לחשוב מראש

לפני זמן מה הראה לי שי תודר (מנהל קבוצת הפייסבוק המעולה שיפור מהירות וביצועים של אתרי אינטרנט) אתר שהוא עובד עליו כדי לשפר לו מהירות. אני לא אציין פרטים ספציפיים כמובן כדי לא לחשוף את האתר אבל רק אציין שהיה בא לי להגיד לבעל האתר, רוצה אתר מהיר? אין בעיה רק בוא תשנה/תסיר/תחליף, את 1, 2, 3 כי איתם לא יהיה לך אתר מהיר.

וזה חבל כי מדובר באתר באמת מושקע ויפה ועם קצת מחשבה בהתחלה היה אפשר לחסוך את כל כאב הראש של בעיות הביצועים של האתר.

אני לא מאלה שאומרים, אסור להשתמש בבילדרים, אלמנטור זה זבל, צריך תבנית מותאמת לך מאפס, חייבים שרת ב-100 דולר לחודש ועוד כל מיני עצות כאלה. הקהל שאני מדבר עליו, ברובו לפחות, ממש לא צריך להקצין ככה.

אבל כן יש כמה דברים שנכונים, בין אם זה אתר פצפון עם ארבעה עמודים ובין אם זה אתר מכירות בגודל בינוני, שחייבים לחשוב עליהם עוד לפני שבונים את האתר כדי שלא נצטרך לתקן את זה לאחר הבניה שאז זה כמובן קשה יותר ועולה יותר…

נקודות חשובות לקבלת אתר מהיר

אז מה הם הדברים שחובה לחשוב עליהם מראש כדי לקבל אתר שבבסיסו בנוי נכון בהקשר של ביצועים. אכתוב אותם לפי סדר הגיוני מהמוקדם למאוחר.

שרת

הכי צפוי שיש נכון? אבל לא התכוונתי במובן שאתם חושבים עליו. אתם לא צריכים לעשות סקר מי השרת המהיר ביותר, עם התמיכה הטובה ביותר ועוד כל מיני דירוגים כאלה. גם כי אני חושב שהדירוגים האלה הם שטויות וגם כי אולי זו המלצה כללית מדי אבל בהקשר שאנחנו מדברים עליו כאן, לא בדיוק לזה התכוונתי. אז מה כן חשוב?

מה השרת יכול לתת לכם בהקשר של עבדות ביצועים עתידית. האם נוח לנו לעבוד עם Apache או אולי דווקא עם LiteSpeed או משהו אחר בכלל, האם השרת תומך במודולים שעוזרים לשיפור ביצעוים (PageSpeed לדוגמה), האם השרת תומך ב HTTP/2, האם יש תמיכה ב Redis או ב Memcached, האם יש Varnish, האם חשוב לנו שתהיה אפשרות נוחה לסביבת פיתוח, אולי סייר קבצים נוח? האם תוסף הקאש שאנחנו מתכוונים להשתמש איתו רץ יפה יחד עם הגדרות השרת? האם נהיה חייבים CDN או לא?

אלו רק חלק מהדברים ואני סתם זרקתי כדי שתבינו את הרעיון. אם אתם מבינים מה הדברים האלה אומרים, תכננו לפני. אם אתם לא מבינים אין בעיה. המטרה היא שישב לכם בראש שיש לדברים האלה משמעות ואם אתם לא יודעים במה לבחור, תתייעצו עם מי שכן מבין.

תבנית/בילדר

כמו שכבר כתבתי אני לא נגד בכלל אבל כן חשוב שתהיה מודעות. היתרון של בילדר כמו אלמנטור הוא גדול מכל מיני בחינות. יש לו גם חסרונות כמובן אבל מי שיגיד לכם לא לבחור בו בכלל, כי לא יהיה לכם אתר מהיר איתו, פשוט חסר ידע לגבי זה.

אז למה אני כן מזכיר את זה כנושא חשוב? כי גם אם בחרתם להשתמש בבילדר, בחרו את הטוב מביניהם וחשוב לא פחות, השתמשו בו נכון. זה יכול להיות בכמה מובנים, כמו לא להשתמש בהרבה תוספים נוספים במקום במה שקיים בבילדר שגם ככה אתם משתמשים בו, או לא להשתמש בכל מיני וודג'טים שנראים לכם מגניבים אבל זה לא שווה את בעיות הביצועים שהם יגמרו לכם.

וחשוב מאוד גם להיות מודע לגבי צריכת המשאבים של הבילדר ואיזה tweaks ניתן לעשות כדי להאיץ את השימוש בו כמה שיותר. כאן יש דוגמה על טיפים להאיץ את אלמנטור.

בהקשר הזה נתקלתי הרבה פעמים בבעיות של אנשים שבחרו ב Divi או Avada. אם מראש הם היו חושבים על זה, אולי לא היו בוחרים בהם.

עיצוב

נושא זה חשוב מאוד וראיתי הרבה שנופלים עליו. אני אמנם לא מעצב ולא מתיימר לתת עיצות עיצוביות. אני מבין שיש כאלה שחשוב להם עיצוב מסוים מאוד ואם זה המקרה אני האחרון שיגיד משהו.

אבל כן חשוב שתדעו שעל ההחלטות העיצוביות תהיה השפעה רבה על מהירות האתר. תמונות הירו ענקיות, הנפשות, סרטונים, סליידרים, אינסגרם ועוד ועוד. בנוסף יש הרבה גימיקים שאולי מתאימים לאתרים מסוימים אבל ממש לא לכל אתר, כמו מגה מניו (Mega Menu) ועוד. אם יש לכם מתכנת שעושה לכם את זה, או שאתם יודעים שזה תוסף שעושה את זה נכון, סבבה. אבל אם אתם משתמשים בכל מיני תוספים שאתם לא בטוחים מה קורה מאחורי הקלעים, עצתי היא שתמנעו.

תוספים

עוד נקודה כואבת. וגם פה אני לא מדבר על ההמלצה המקובלת "התקינו כמה שפחות תוספים" מצידי תתקינו 1000 אם מתקיימים התנאים הבאים:

  1. אתם צריכים אותם
  2. הם תוספים טובים – כלומר כתובים נכון
  3. אתם יודעים איך לנהל אותם.

הבעיה היא שיש מקרים שאין שום מחשבה אם כדאי להשתמש בתוסף מסוים או לא. ניקח את הדוגמה של מגה מניו שהזכרתי קודם. אם אדם רוצה מגה מניו ואין לו בראש ביצועים, הוא יתקין תוסף בשביל זה וישתמש.

אם היתה לו מחשבה על ביצועים, אז כבר בשלב הקודם אולי הוא היה יורד מזה (כי ברוב המקרים זה לא שהיתה פה איזה עבודת עיצוב מקדימה עם מעצב שהחליט שלמותג שלך חייבים מגה מניו) אבל גם אם היה מתקדם לשלב בחירת התוספים, אולי פה זה היה יורד (או שהיה מוצא תוסף יעיל ואז סבבה).

בקיצור כל מה שאני אומר שתחשבו טוב לפני שימוש בכל תוסף על שלושת התנאים שרשמתי למעלה.

בהקשר הזה נתקלתי הרבה פעמים בבעיות של אנשים שמשתמשים במוצרי crocoblock (כל מוצרי ה Jet) אני מודה שיש להם מוצרים מדהימים ביופי וביכולות למי שמשתמש באלמנטור אבל הם גרועים במובנים אחרים. אם מראש הייתם חושבים על זה, אולי לא הייתם בוחרים בהם.

סיכום

חשוב לי להדגיש, המאמר הזה הוא לא כדי להורות לאנשים מה לעשות אלא כדי לעודד מודעות ולבחור בהתאם. גם אם הבחירה חלוקה עלי הכל מעולה כל עוד היתה בחירה מודעת.
אני לא במקום של להגיד לאנשים שעשיתם טעות בצורה אובייקטיבית. לכל אחד חשוב דברים אחרים ואם מישהו רוצה להשתמש ב Avada לדוגמה מכל סיבה שלא תהיה לו, שיהנה. בהנחה שהוא מודע לחסרונות ועשה את הבחירה שלו.
אם מישהו רוצה אתר מסוים בדיוק כמו שהוא בנה ולא חשוב לו אם זה יהיה קצת יותר מהיר, מעולה, אין לי מילה להגיד לו.

לדעתי, כדאי לקחת בחשבון מראש את נושאי הביצועים כי ככה האתר בבסיסו יהיה בנוי טוב והעבודה שיצטרכו לעשות עליו בהמשך תהיה קלה יותר וחשוב לא פחות, זולה יותר.
בדיוק כמו בעולם התוכנה שבאג שמגלים בשלב מוקדם יותר, יהיה זול יותר לתקן.

בנוסף, הרווח שלכם יהיה גם בסופו של דבר, באתר טוב יותר מבחינה פונקציונאלית ואפילו יפה יותר. כי ברגע שחושבים על תמונה מלאה של האתר, בדרך כלל מגיעים לבחירות טובות יותר מה שרק יגרום טוב לאתר שלכם.

מחפשים המלצות על כלים טובים לבניית אתר מהיר? כנסו לרשימת ההמלצות המתעדכנת שלי.

שיפור מהירות וביצועים של אתרים באינטרנט

מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק היחידה בישראל העוסקת רק בשיפורי ביצועים

0 0 דירוגים
דרג את הפוסט

תוכן עניינים

אם יש לכם שאלות על הפוסט או רוצים להעיר משהו, השאירו תגובה ואענה בהקדם.

הרשמה
Notify of
0 תגובות
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

גם הפוסטים הבאים יעניינו אותך

0
אשמח לשמוע את דעתכם, מוזמנים להשאיר תגובהx